Contact Us
+60 31688211
Complaint &
Feedbacks
Sitemap
Address

Latarbelakang

Image
Image
Image

Pelabuhan Utama Malaysia
Pelabuhan Klang terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia, kira-kira 40 km dari ibu kota, Kuala Lumpur. Kedekatannya dengan lebih besar Lembah Klang - hab komersial dan perindustrian negara serta wilayah paling ramai penduduk di negara ini memastikan pelabuhan itu memainkan peranan penting dalam pembangunan ekonomi negara.

Dengan beberapa strategi pemusatan beban dan hubbing yang dijalankan sejak 1993, kemudahan dan perkhidmatan di Pelabuhan Klang kini sinonim dengan pelabuhan bertaraf Dunia. Pelabuhan ini mempunyai hubungan perdagangan dengan lebih 120 negara dan berurusan dengan lebih daripada 500 pelabuhan di seluruh dunia. Lokasi geografi yang ideal menjadikannya pelabuhan persinggahan pertama untuk kapal di kaki arah timur dan pelabuhan terakhir panggilan di kaki arah barat laluan perdagangan Timur Jauh-Eropah.

Lembaga Pelabuhan Klang (PKA)
Lembaga Pelabuhan Klang (PKA) ialah sebuah perbadanan berkanun yang ditubuhkan pada 1 Julai 1963, untuk mengambil alih pentadbiran Pelabuhan Klang daripada Pentadbiran Keretapi Tanah Melayu.

Penubuhan
Selaras dengan dasar Kerajaan untuk menerapkan pengurusan dan disiplin sektor swasta dalam pelbagai usaha milik/terkawal Kerajaan di negara ini, penswastaan ​​pertama kemudahan pelabuhan utama telah diadakan di Pelabuhan Klang. Pada tahun 1986 kemudahan terminal kontena yang dikendalikan oleh Lembaga Pelabuhan Klang telah diswastakan kepada Terminal Kontena Klang Berhad. Pihak Berkuasa mengekalkan 20% ekuiti dalam syarikat baharu itu. Selepas pelaksanaan ini, baki kemudahan operasi dan perkhidmatan pelabuhan telah diswastakan kepada Klang Port Management Sdn Bhd pada tahun 1992. Kemudahan pelabuhan baru yang dibangunkan di Pulau Lumut telah diswastakan kepada Kelang Multi Terminal Sdn Bhd pada tahun 1994. Mereka juga diberi pilihan untuk membangunkan baki kemudahan pelabuhan yang dirancang di bawah Pelan Induk Pelabuhan 1990 - 2010. Dengan pelupusan kemudahan operasi dan perkhidmatan pelabuhan kepada tiga entiti berbeza di bawah tiga latihan penswastaan ​​yang berasingan, Pihak Berkuasa telah mengambil peranan yang dipertingkatkan seorang fasilitator perdagangan, pengawal selia dan tuan tanah. Fungsi teras Pihak Berkuasa di bawah peranan yang dibentuk semula adalah seperti berikut:-

•Pemudahcara Perdagangan
•Perancangan dan Pembangunan Pelabuhan
•Pemantauan Kawal Selia terhadap Kemudahan dan Perkhidmatan yang Diswastakan.
•Pihak Berkuasa Zon Bebas
•Pengurusan aset

logo.png
MAIL BAG SERVICE 202,
JLN PELABUHAN UTARA,
42005 PELABUHAN KLANG,
SELANGOR, MALAYSIA
TEL : 03-3168 8211
FAX : 03-3168 8228
Best viewed using 1980 x 1080 resolution, Mozilla Firefox , Chrome, Safari & Edge
  • Last Updated: Khamis 11 Julai 2024, 00:53:47.

PENSIJILAN SIRIM ISO 9001:2015
PENSIJILAN SIRIM ISO/IEC 27001:2013
PEMATUHAN ISPS
SISTEM PENGURUSAN ANTI-RASUAH

Image
Image
Image
Image
Image
ABMS 00282
ABMS IQNET

create a map with google maps